De Capela da Memória aan de rand herinnert aan een legende. Op een mistige morgen in 1182 zou de Heilige Maagd voorkomen hebben dat de edelman Dom Fuas Roupinho met paard en al van de rots zou zijn gestort in zijn jacht op een hert, de duivel, die van de rots afsprong. Doordat de hemel op dat moment openbrak, realiseerden paard en berijder zich hun benarde positie en de correctie geschiedde nog net op tijd. In de trap, die naar de crypte leidt, moet een uitsparing de pootafdruk in de rots van het hert voorstellen. De kapel is voor een groot deel bedekt met azulejos en heeft twee Mariabeelden. Naast de kapel staat een stenen zuil met het kruis van de Christusridders. Een inscriptie vermeldt dat Vasco da Gama na zijn succesvolle tocht naar Indië hier op bedevaart ging om de Heilige Maagd te bedanken.

Goza a vida! Diverte-te em Portugal!
Geniet van het Leven! Geniet van Portugal!
Nazaré
Nazaré is de vissers- annex badplaats bij uitstek van de Costa de Prata, die tot ver buiten de grenzen bekendheid geniet, al is de roem deels gebaseerd op vervlogen tijden. Het dorp kan in de zomermaanden vol raken door vakantiegangers en dagjesrecreanten.
Nazaré bestaat uit drie afzonderlijke parochies, die elk hun eigen karakteristiek hebben. De oudste kern is het hooggelegen, landinwaarts ten oosten van de N242 gesitueerde, Pederneira, waar tot in de 16e eeuw de vissers woonden, en tot waar in die periode de zee reikte. Door verzanding van de baai verhuisden de vissers naar beneden en zij stichtten er een nieuwe nederzetting, waaruit A Praia ontstond. Aan de Rua Abel da Silva staat de Igreja da Misericórdia, een 16e-eeuwse kerk met een houten gewelf.
In de benedenstad A Praia kan het in de zomermaanden rumoerig toegaan, maar het is wel bijzonder gezellig op het grote plein en in de smalle straatjes met helder witte huisjes. Op het 2 km lange en 50 m brede strand zijn de vissersboten nagenoeg verdwenen en hebben de keurig in het gelid opgestelde afdakjes van zeildoek en de zonaanbidders wat meer ruimte gekregen. Op enkele avonden worden door folkloristische groepen speciale voorstellingen georganiseerd met zang en dans.
De rots O Sitio
Een steil voetpad, een weg en een tandradbaan leiden elk via een andere route naar de aan de noordzijde van de baai steil uit zee oprijzende rots O Sitio die 110 meter hoog is. Vanaf het uitzichtterras aan de rand kijkt u neer op het gekrioel beneden.
Copyright @ 2007-2018 Quinta Casa Conchas